Händer på Underground

Händer på Underground

Jazzklubben Underground

har huserat i källaren till Hotell Lundia sedan 2010. Varje torsdag har pianisten Mathias Landaeus bjudit in en spännande blandning av musiker.
För mer information se vår hemsida undergroundlund.se

Landæus Trio feat. Johan Leijonhufvud & Fredrik Carlquist

ProgramPosted by Pernilla 2015-05-04 20:17

På onsdag 6 maj bjuder Underground på vårens sista konsert med gitarristen Johan Leijonhufvud och saxofonisten Fredrik Carlquist, båda numera bosatta i Spanien.


Barndomsvännerna Mathias Landæus och Johan Leijonhufvud träffade Fredrik Carlquist när de gick på Skurups folkhögskola i slutet av åttiotalet. De tre musikerna bodde åren därefter i Malmö där de var mycket aktiva under 90-talet. Nu återförenas de för första gången på mycket länge. Sveriges Radio P2 spelar in konserten för sändning!

Johan Leijonhufvud: gitarr
Fredrik Carlqvist: saxofon
Mathias Landaeus: piano
Johnny Åman: bas
Chris Montgomery: trummor


Inträde 100 sek
Student/Ungdom: 50 sek
Fri entré för dig under 20 år

Läs mer på Mejeriets hemsida här, eller på Facebook här.


Fotnot: Bandet spelar även på Glenn Miller Café i Stockholm den 4 och 5 april.29 april: Mariam Wallentin hos Landaeus trio

ProgramPosted by Pernilla 2015-04-26 10:56

Vårens näst sista Underground-konsert bjuder på fantastiska sångerskan och multi-instrumentalisten Mariam Wallentin, känd från grammisnominerade Wildbird & Peacedrums samt Mariam the Believer och Fire!Orchestra.
(foto: Antje Jandrig)

År 2013 tilldelades Mariam Jazzkatten som årets musiker, Sveriges främsta utmärkelse för en jazzmusiker. På Mejeriet på onsdag kommer hon att göra ett sällsynt framträdande med utgångspunkt i jazzens standardrepertoar.


Mariam Wallentin: sång
Mathias Landaeus: piano
Johnny Åman: bas
Chris Montgomery: trummor


Mejeriet öppnar 19.00, bandet står på sen 20.00. Soppa och bröd serveras i baren

Inträde 100 sek
Student/Ungdom: 50 sek
Fri entré för dig under 20 årLinnea Henriksson och Landaeus Trio

ProgramPosted by Pernilla 2015-04-21 20:57

Onsdagen den 22 april gästas Underground av en artist vi är vana att se i pop-sammanhang när hon som soloartist spelar på landets största scener eller leder musikhjälpen i glasbur. Grymma Linnea Henriksson!

Faktum är att Linnea har alltid haft en fot i jazzträsket och har både gästat Mejeriets jazzklubb Plektrum och Underground tidigare. Vi var många som såg Landaeus Trio och Linnea göra en fantastisk spelning i trädgården Maryhill sommaren 2013 så vi bänkar oss även denna gång men nu i klubbigare miljön på Mejeriet.

Bandet denna kväll:

Linnea Henriksson: sång

Mathias Landaeus: piano

Johnny Åman: bas

Chris Montgomery: trummorMejeriet öppnar 19.00, bandet på scen 20.00. Soppa och bröd serveras i baren

Inträde 100 sek

Student/Ungdom: 50 sek

Fri entré för dig under 20 årHöstpremiär på lördag!

ProgramPosted by Admin 2014-09-15 22:06
Nu på lördag den 20 sept, på självaste Kulturnatten i Lund sparkar vi igång höstens Underground-säsong. Det blir Underground-veteranerna The Other Woman som uppträder kl 20 på MEJERIET.
Fri entré och hemliga gäster har vi också.
Dessutom release för skivan UNDERGROUND LUND LIVE volym 1.


Christina von Bülow 10 april

ProgramPosted by Admin 2014-04-08 11:15
Danska altsaxofonisten Christina von Bülow har varit lärjunge till både Lee Konitz och Stan Getz...

Christina von Bülow, sax
Mathias Landæus, piano
Johnny Åman, bas
Chris Montgomery, trummor
Kristin Amparo torsd 27 mars

ProgramPosted by Admin 2014-03-23 15:09
Souldrottningen Kristin Amparo gästar Underground med ett knippe jazzstandards!

Denna Stockholmsbaserade sångerska har fått lovord av sådana musiker som Roy Hargrove och Avishai Cohen, och år 2009 tilldelades Kristin Amparo, Alice Babs stipendiet. I DN kultur beskrivs hon som det närmsta Sverige kommit Ella Fitzgerald och Amy Whinehouse i en och samma person.

Kristin Amparo, voc
Mathias Landæus, piano
Daniel Fredriksson, drums
Johnny Åman, bass

NY SÄSONG: Rivstart med Gilbert Holmströms In Treatment

ProgramPosted by mathias 2014-02-10 14:04
Oskar Ponnert gör en resumé av säsongens allra första set:

Det är säsongstart för Underground, nere i källaren på Lundia. Lokalen är så där trivsamt fullsatt, så att det fortfarande går att greppa en stol och trycka sig in på en ledig yta, minuten innan det börjar. Musikerna på scen gör sig redo. Publiken är det redan. Sorlet är svagt för att inte säga obefintligt, när Mathias introducerar kvällens gäster och berättar hur Mattias Svensson, Kresten Osgood och Gilbert Holmström spelade här för ett par år sedan, och då blev så inspirerade att de satte ett namn på konstellationen - In Treatment. Ikväll skall konserten spelas in för att ges ut på skiva.
- Så ni får gärna stänga av era mobiltelefoner, eller sätta dem på flygkapning eller vad det heter.

Det blir en förstakväll som sätter trivselflaggan i topp. In Treatment, med rutinerade Gilbert Holmström, levererar bebop när den är som allra mest helande och värmande. Tenorsaxens blåtoner, pianots sinnlighet, kontrabasens elasticitet och trummornas finurlighet, allt finns i rummet lika självklart som de rutiga dukarna på borden. Och varenda ton tas emot av en publik med ett oerhört fokuserat kollektivt lyssnande, som om Underground var något slags musikaliskt spa.

Ett par tre låtar in förklarar Gilbert det som inte behöver förklaras, bandnamnet. Att jazz är terapi, att behandlingen just har börjat och att han hoppas att vi skall må bra. Hans göteborgska dialekt bara förstärker mysfaktorn. Hans egna låtar heter sånt som Requiem och Snowflakes. Man tycker att man hört det i nån film, och det är lätt att se snöflingorna dansa ner från natthimlen.

De spelar också andras låtar, bland annat en fin sak vars titel ingen på scen kan komma ihåg.
- Men den är skriven av Charles Davis, säger Gilbert.
Fast en sån oprecis information köper inte publiken.
- Vem är Charles Davis? frågar någon rakt ut.

Då ser sig Kresten nödgad att lägga ifrån sig trumstockarna. Han reser sig och kliver fram till micken. Sen håller han en liten föreläsning om Charles Davis, som i hans tycke är den allra bästa bebop-saxofonisten. Som den sagoberättare han är kryddar han dessutom biografin med en anekdot från ett gig där Davis försvann i pausen mellan två set, och kom tillbaka med en enorm diamantring på fingret, som han stolt visade upp för alla.
- I think that´s such an awesome thing to do between two sets! garvar Kresten.

Första set avslutas med en hyllning till framlidne John Tchicai, som stod på denna scen för tre år sedan. Mathias beskriver det som en magisk kväll, när han fick chansen att spela med denna frijazzikon. Kresten har komponerat låten Tchicai in heaven, och för första gången på kvällen sträcker han ut bakom trummorna och visar att han är en sagoberättare också med trumstockarna.

Lite skivinspelningskoncentration. Lite skön jazzterapi. Lite undervisning. Lite Krestenmagi. Våren 2014 på Underground kunde knappast börjat bättre.Dessutom har Sydsvenskans Alexander Agrell recenserat.

Säsongsstart 2014!

ProgramPosted by mathias 2014-02-10 13:59

Torsdagen den 6 februari startar Underground med Gilbert Holmströms In Treatment, varmt välkomna dit!
Nytt för säsongen (förutom att vi kommer att ta inträde på 90 kr) är att vi ordnat med fler sittplatser och att vi ska ge nyfikna lite mer information om artisterna här på Undergrounds blogg. Synpunkter och idéer kan skickas till blogg@undergroundlund.se.