Händer på Underground

Händer på Underground

Jazzklubben Underground

har huserat i källaren till Hotell Lundia sedan 2010. Varje torsdag har pianisten Mathias Landaeus bjudit in en spännande blandning av musiker.
För mer information se vår hemsida undergroundlund.se

Jag - ett jazzskägg?

jazzreflektionerPosted by Pernilla 2014-03-01 14:57

Oskar frågar Daniel Boyacioglu om han vet om att Mathias numer har jazzskägg. - Men är det där verkligen ett jazzskägg som Mathias anlagt? undrar jag när jag läser intervjun.

Det typiska jazzskägget ska väl vara litet och välansat, inte ett stort Rasputinskägg? I detta skäggets tidevarv undrar jag ju om det inte ändå finns VISSA regler för hur ett jazzskägg ska se ut? Jag kollar. Nä, tydligen inte. På Det Kända Sökverktyget får man ingen vägledning alls, tvärt om dyker det upp bilder på en ung, renrakad finansminister med hårtofs och fluga och på känd fd socialdemokratisk ledare med en minst sagt mustig mustasch (men utan skägg).

OK, då får jag väl skriva ihop en egen tillrättalagd wiki-sanning om jazzskägget:

Jazzskägget uppstod under tidigt 60-tal som en modeyttring hos jazzmusiker, men kanske framför allt bland jazzdiggare. Även om det fanns jazzmusiker med jazzskägg såsom Charles Mingus, Thelonious Monk och Jan Johansson så är det inte alls så vanligt som man kanske kunde tro, och inte heller i någon homogen stilinriktning utan alla möjliga former och skepnader har förekommit.

I publiken däremot dominerade den mer arkitektoniska skepparkransen; en noggrant avgränsad hårkrans som elegant framhävde käklinjen och kanske främst hakan, ofta utan tillhörande mustasch. Det är dock inte vetenskapligt belagt att den gen som styr hårväxten på hakan har någon koppling till musiksmaken så varför man ser så få jazzskägg på operan eller klassiska konserter vet vi inte.

Idag har begreppet gått från att syfta på själva ansiktsbehåringen till att att mer hänföra sig människotypen och begreppet återfinns i artiklar med bl.a följande rubriker ”Swing – inte bara för jazzskägg” eller ”Både för jazzskägg och technosälar”. (Det är möjligt att jag får återkomma vid senare tillfälle till vad som kan vara en technosäl).

Jag tror därför att den mer korrekta benämningen för Mathias nya look helt enkelt är ”skägg”. Men för mig med viss hårväxt på överläppen men mycket lite på hakan känner jag ju en stor glädje för denna utveckling, kanske är det så att jag faktiskt också kan kalla mig för jazzskägg!

Menar Pernilla Skantze